Mistä on kyse?

Me Ihmisyyden monet puolet -verkoston jäsenet toimimme yhteiskunnan eri alueilla. Meitä on tahoillamme vaivannut jo vuosia, osaa vuosikymmeniä, ihmisyytemme lohkominen osiin. Yhteiskuntamme on rakennettu  asiakeskeiseen, tiedolla ja järjellä ohjattuun järjestelmään, jonka avulla meidän pitäisi lopulta hallita kaikki riskit.  Kuitenkin tosiasiassa elämme epävarmassa maailmassa. Meidän pitäisi uskaltaa puhua ja käsitellä myös ei-tiedollisia kokemuksia, kehossa tuntuvia asioita, pelkoa ja häpeää. 

Miksi yhteiskunnan eri järjestelmien ja päätösten pohjana on ajatus yksilöstä, joka tietää, toimii ja hallitsee? Näemme taustalla kapea-alaisen ja rationalisoidun ihmiskuvan. Yksipuolinen ihmiskuva on haitallinen ihmisille, taloudelle ja luonnolle. Missä on ihminen, joka on kehollinen, aistiva ja tunteva, ja joka etsii toisista turvaa ja merkitystä? 

Ihmisyyden syrjään sysätyt puolet näkyvät yhteiskunnan varjopuolina. Terapian tarve kasvaa, työkyvyttömyys lisääntyy, yksinäisyys yleistyy ja yhteiskunta polarisoituu. Ammattilaiset ja poliitikot ovat huolissaan inhimillisestä kivusta, kun pahoinvoinnin taloudellinen hinta kasvaa. Mutta ratkaisuja ei löydetä, jos niitä etsitään vain rahan, järjen ja aina rationaalisesi toimivan ihmiskuvan kautta.

Vastaukseksi tarjotaan parempia mahdollisuuksia käsitellä ongelmia suljettujen ovien takana esimerkiksi terapiassa. Yhteiskunnan toiminnan tapa ei silti muutu, yksilön on tehtävä se työ. Pahoinvointi pyritään käsittelemän yksityisyyden piirissä, työpaikoilla kriisien hoito ulkoistetaan hoivan ammattilaisille.

Toki pahoinvoinnista puhutaan myös enemmän. Osa rohkeista tulee julkisuuteen kertomaan elämän yksityisistä puolista. Usein näin tapahtuu kuitenkin vasta pitkän kärsimysten matkan jälkeen. Kerrottu tarina on myös helposti siloteltu, selvännäköinen polku ja selviytyjän tarina, joita myös media kertoo mielellään. Meissä näyttäytyy kaksi puolta; sinnittelevä, suorittava julkinen puoli ja haavoittunut yksityisessä maailmassa hoidettu – tai hoitamaton – toinen puoli.

Meidän mielestämme myös yhteiskunnan on katsottava peiliin ja nähtävä, miten sen järjestelmät itse tuottavat pahoinvointia. Samalla saadaan näkyviin myös se ihmisyyteen kuuluva puoli, joka tuottaa tasapainoa, elinvoimaa ja merkitystä.

Haluamme tässä verkostossa tuoda esiin ongelmien lisäksi etenkin ratkaisuja. Ihminen on myös aistimellinen, tunteva, kokemuksellinen, alitajuinen, toisiin ja luontoon perustavilla tavoilla kuuluva, hoivaa tarvitseva ja elämälleen tarkoitustaan etsivä olento. Todellisuudessa menestyvät, hyvinvoivat ja uutta luovat ihmiset ovat aina käyttäneet ihmisyytensä kaikkia näitä puolia.

Miltä elämä ja yhteiskunta näyttäisivät, jos ihmisyyden monet inhimilliset puolet tulisivat systemaattisesti tunnistetuiksi ja tunnustetuiksi? 

Yhteisöllisellä ja yhteiskunnallisella tasolla näkyy nyt polarisaatio ja kykenemättömyys yhdessä kohdata epävarmuutta ja erilaisia tunteita. Ne pääsevät näkyviin lähinnä pelon ja aggressiivisuuden välityksellä. 

Saman aikaan ihmiset etsivät merkitystä ja yhteyttä. Nämä ihmisyyden monet puolet vaikuttavat meissä jokaisessa toimiessamme yhteiskunnan eri alueilla, joka roolissa, töissä ja kotona.

Suurten kriisien myötä on nyt syntynyt valmius nähdä ihmisyyden kaikki puolet. Kun varmaa tietoa siitä, miten pandemia, sodan uhka tai ilmastonmuutos etenevät, ei ole, kun faktat puuttuvat, yhteiskunnan on pakko kohdata inhimillisyyden monet puolet. Yhteinen hätätilanne on madaltanut tunteiden jakamiseen kynnystä.

Me Ihmisyyden monet puolet -verkoston jäsenet vaikutamme muun muassa tieteen, talouselämän, terveydenhuollon, koulutuksen, journalismin ja taiteen kentillä. Pyrimme avaamaan omia ja toistemme silmiä näkemään ongelmat ja huomaamaan ratkaisuja. Emme syyttele ketään. Haluamme yhdessä kanssasi nähdä, miten voimme ottaa huomioon ihmisyyden kaikki puolet – kuten tunteet, suhteet ja yhteisöllisyyden, kehollisuuden, aistillisuuden.  Haluamme rakentaa ihmisyyden eri puolien väliin yhteyksiä kuilujen sijaan ja integroida syrjään sysätyt puolet osaksi yhteiskuntamme. Näin mahdollistetaan inhimillisempi elämä.

Taustallamme ei ole yhteistä ideologiaa, elämänkatsomusta tai politiikkaa. Meidän näkemyksemme perustuvat omalla alallamme ja ihmisinä tekemiimme havaintoihin, kokemuksiin, tietoon ja ymmärrykseen. Julkaisemme blogia, jonka teksteissä kirjoitamme yhteiskunnan eri alueilla tekemistämme havainnoista ja oivalluksista, jotka koskevat ihmiskuvan muutoksen mahdollisuuksia.

Haastamme ihmiskuvan käytäntöjä muuttavaan liikkeeseen kaikki: valtaapitävät, asiantuntijat, poliitikot, ammattilaiset ja kansalaiset. Tällä sivustolla rakennamme verkostoa ja julkaisemme blogia.

Tervetuloa seuraamaan meitä ja liittymään kasvavaan joukkoomme!